Endoskopi esnasında organların daha iyi görülmesi ve endoskopi cihazının rahat hareket edebilmesi için hava verilerek mide ve onikiparmak bağırsağı şişirilir.
Daha sonra ucunda ışık kaynağı ve kamera olan hortum şeklindeki kıvrılıp bükülebilen endoskop cihazı ağız ve boğazdan sindirim yollarına itilir. Bu sayede yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının ilk kısmına ait görüntüler bir ekrana aktarılarak incelenir. Gerekirse endoskopi içerisinden geçirilen ve biyopsi forsepsi adlı özel bir tel ile doku örneği alınır. Daha sonra hortum geri çekilerek hastanın ağzından çıkarılır ve işlem biter.
Endoskopinin Riskleri Nelerdir?
Gırtlakta yaralanma olursa geçici ses kısıklığı olabilir. İncelemenin bir parçası olarak küçük girişimlerin yapıldığı kolonoskopide riskler biraz daha yüksektir. Yapılan tüm işlemlerin yaklaşık %1’inde komplikasyonlar görülebilir.
İşlem sırasında olası kalp ve solunum risklerine karşı nabız, kan basıncı ve oksijen satürasyon izlenir. Endoskopi sırasında doku örneği alındıysa işlemden sonra dışkıda kan görülebilir. Fakat bu işlemden yaklaşık 24 saat sonra kaybolur.
Endoskopiden Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Endoskopiden sonra 2 saat bir şey yenilip içilmemelidir. Bu endoskopiden sonra olabilecek mide bulantısı ve kusmayı engeller. 2 saat sonrasında ise beslenmeye sıvı olarak başlamanız tavsiye edilir.
Endoskopi Ağrılı Bir İşlem midir?
Endoskopi esnasında boğaz uyuşturucu spreyle uyuşturulduğu için hastalar genelde herhangi bir ağrı hissetmez. Bazı hastalar boğaz ağrısına benzer şekilde hafif bir rahatsızlık duyabilir. Bazı hastalarda ilaç enfeksiyonu ile sedasyon adlı kısa süreli uyutma işlemi uygulanır.
Endoskopide Parça Alınması Nedir?
Endoskopi esnasında şüpheli görünen bölgelerden biyopsi alınabilir, midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir. Tüm hastaların endoskopi konusunda en büyük tedirginliği işlem sırasında neler yaşayacağı, bulantı-öğürme gibi rahatsızlıkların meydana gelmesidir.