ROUX-EN-Y Gastrik Baypas
Laparoskopik Roux-en-Y Gastrik Bypass (LRYGB), en sık yapılan ve belirgin kilo kaybı sağladığına yönelik çok sayıda ve sağlam kanıtlar bulunan yöntemdir.
Bu yöntem, kalori alımını azaltmak hedefiyle midenin boyutlarını küçültmeyi ve gıdaların sindirim kanalında ilerlerken ince barsakların bir kısmına uğramamasını, ince barsakların kısmen atlanmasını içerir. LRYGB için hepsi de kabul edilebilir çok sayıda farklı teknik uygulanmaktadır. Bu ameliyat, 5 veya 7 küçük kesi ile laparoskopik olarak yapılmaktadır. Karın içi karbon dioksit gazıyla şişirilir ve laparoskop adı verilen bir kamera ile uzun cerrahi aletler kullanılır. Cerrah, karın içi organları yüksek çözünürlüklü bir televizyon ekranından görerek ameliyatını yapar. LRYGB sırasında, midenin bir kısmı kesilerek yaklaşık 30-60 cc hacminde bir keseye benzer bir poş oluşturulur.
Midenin kalan kısmı sağlıklı, canlı ve ucu ince barsaklara bağlı olarak bırakılır. Bu mide artığı olarak isimlendirilen kısmın kanlanması vardır ve sindirim ile ilgili mide asidini üretir. Daha sonra ince barsakların yaklaşık 50 cm’lik bir kısmı ölçülerek kesilir ve uzun kalan barsak kısmı yeni ve küçük mide poşuna stapler kullanılarak, el dikişi ile ya da her iki yöntem birden kullanılarak yeniden bağlanır.
Çok daha büyük olan mide artığının ucunda yer alan yaklaşık 50 cm’lik ince barsak parçası da küçük olan mide poşuna uzanan ince barsak kısmının yaklaşık 80-150 cm ilerisine bağlanır. Böylece gıdaların tamamen sindirilmesi önlenir, çünkü alınan gıdalar ile sindirim enzimleri ince barsakların toplam uzunluğunun yaklaşık %33’lük bir kısmı kadar parçası boyunca birbiriyle karışamaz. Bu durum kilo kaybını sağlar.
Bu ameliyat sayesinde ortalama olarak fazla kilonun %60-%80’i kaybedilir. Hastalar hem daha az yedikleri ve hızlıca tok hissettikleri, hem de yedikleri gıdaları tamamen sindirip emilimini gerçekleştiremedikleri için LRYGB yöntemi çok etkilidir. Ameliyatın laparoskopik olarak yapılması, açık ameliyatlara kıyasla morbiditeyi azaltır ve hastaların hastanede yatış sürelerini kısaltır. Hastaların çoğu 2-4 gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrasındaki ilk 20 ay içinde, ortalama olarak fazla kilonun %60-%80 kadarının kaybedilmesi beklenir. Kaybın çoğu ameliyattan sonraki ilk 6 ay içinde gerçekleşir. Bu kilo kaybı, ameliyat sonrasındaki dönemde diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile kalıcı hale getirilir.
Bir cevap yazın